Bilim İnsanlarının Son Yıllarda Neptün Hakkında Yaptığı Şaşırtıcı Keşifler (Aslında Rengi O Kadar da Mavi Değilmiş!)

Posted by

Neptün’ün Sırları: Yeni Keşifler ve Bilinmeyenler

Neptün hakkında bildiğimiz kadar bilinmediğimiz bazı ayrıntılar da vardır. Öyle ki bilim insanları, gezegenlere dair çalışmalarına ve araştırmalarına devam etmekte.

Öyle ki Neptün hakkında son zamanlarda yapılan çalışmalar, bazı yeni bilgilere ulaşmamızı sağladı. Gelin, bu bilgilere bakalım.

Neptün’ün Gerçek Renkleri Sürpriz Yaratıyor

Neptün, masmavi görünümü sebebiyle adını antik deniz tanrısından almış olsa da aslında bu kadar yoğun bir maviye sahip değildir. Voyager 2 görevinden elde edilen fotoğraflardaki o göz alıcı safir tonları, gezegenin bulutlu desenlerini daha net gösterebilmek adına işlemden geçirilmiştir.

Bu yıl yapılan araştırmalar da Neptün’ün renk doygunluğunu yeniden değerlendirmiş ve gezegenin aslında Uranüs gibi daha soluk ve yeşilimsi bir maviye sahip olduğunu göstermiştir.

Neptün’ün Çılgın Fırtınaları ve Hız Rekorları

Gaz devi gezegenler, genellikle büyük fırtınalarıyla bilinir fakat Neptün, bu konuda diğerlerinden ayrılır. Bu gezegen, saatte 1200 kilometreyi aşabilen rüzgâr hızlarıyla güneş sisteminin en hızlı rüzgârlarına sahiptir.

Öyle ki bu fırtınaların kaynağı konusunda hâlâ net bir bilgi yok ancak uzmanlar, Neptün’ün iç ısısının fırtınalara güç sağladığını düşünüyor.

Neptün’ün Gizemli Uydusu: Triton

Neptün’ün en büyük uydusu olan Triton, sıra dışı bazı özelliklere sahip. Örneğin bu uydu, Neptün’ün yörüngesinde ters yönde dönmekte. Fakat onun bu ters yönlü dönüşü sürdürülebilir değil.

Çünkü bu gezegenin çekim gücü, zamanla Triton’un enerjisini tüketiyor ve onu yavaşça Neptün’e doğru çekiyor. Bilim insanları ise Triton’un, bir gün Neptün’e çarpacak kadar yaklaşarak parçalanabileceğinden endişe ediyor.

Neptün’ün Yüzeyindeki Değişken Lekeler

Jüpiter’in ünlü büyük kırmızı lekesi gibi Neptün’ün yüzeyinde de benzer fakat sürekli değişen lekeler bulunmakta. Bu lekeler, Neptün’ün atmosferinin alt tabakalarını açığa çıkaran ayrılmalar ya da stratosferde yükselen karanlık bulutlardan kaynaklanıyor olabilir.

Ayrıca bilim insanları, Hubble sayesinde bu lekelerin gezegenin iki yarım küresi boyunca zikzaklar çizerek hareket ettiğini belirtmiş durumda.

Kaynaklar: Bilim Genç Tubitak, BBC, Listelist

İlginizi çekebilir: 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir